Ayben Günak Blog
  • admin
  • 1 Ağustos 2021
  • 0

Yazar:

Ayben Günak | Trade Sales Manager

ISTBCW Team Member

Blokzincir sadece para ile olan alışverişimizi değil, iş yapma şeklimizi de temelden değiştiriyor. Küresel pazarda siber hazırlıklar gün geçtikçe kendini göstermeye başladı. Eski usül ticaret, yerini dijital dönüşümlere bırakıyor.

İşletmeler Arası (Business To Business) pazar yeri, blokzincir iş stratejileriyle eşleştirmek için en verimli alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bir Blokzincir tabanlı B2B pazar planı seçerseniz, web siteniz doğrudan üreticiden satın almaya açık olacaktır. Satıcıları ve alıcıları herhangi bir aracı olmadan bir e-ticaret portalı aracılığıyla birbirine bağlamak, şirketinizin küresel pazardaki gelişimini artıracaktır. B2B yoluyla, şirketiniz piyasayı etkin bir şekilde yönetebilir ve küresel platformda iş yaygınlaştırma stratejilerini kullanabilir, işletmenizin herhangi bir noktasında, hizmetlerinizi alıcılarınıza göre özelleştirebilirsiniz. Bu faydalar, ağın ürün ve hizmetlerini test etme yeteneğinin yanı sıra üçüncü taraf tedarikçileri birbirine bağlamanın avantajlarını da beraberinde getirir. Blokzincir platformu, şirketler arası temel kullanımı, işletmelerin küreselde yaygınlaşması için uyarlanabilmektedir. B2B pazar modeli, blokzincir endüstrisinin tam olarak ne aradığını gösteriyor.

Süreci netleştirmek için, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen tüm hareketleri veri blokları halinde kaydeden sanal bir defter hayal edelim. İstediğiniz işlemlerden herhangi birini gerçekleştirmek için merkezi bir sisteme veya aracılara ihtiyaç duymaz. Bu şekilde, bankalar ve daha fazlası gibi tüm üçüncü taraflara ve aracılara gerek duyulmaz ve işlemleri kolayca, etkili ve daha kısa sürede tamamlarsınız.

Ödeme Süreci:

Bir servis sağlayıcı veya ürün üreticisi ve distribütörü olmanız gerekmiyor. Yapay zeka uygulama geliştirme şirketi yardımıyla blokzinciri kendi sanal bankanız olarak kullanabilirsiniz. Geleneksel bankanız aracılığıyla yaptığınız her şeyi blokzincirle yapabilirsiniz. Akreditif tanımlayabilir, para gönderebilir ve alabilir, akıllı sözleşmeler oluşturabilir ve sürdürebilir, kambiyo işlemlerinizi belirleyebilir, mevduat kabul edebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Blokzincir ve bankalar arasındaki en büyük fark, bankalar rapor ettikleri merkezi bir otoriteye sahipken blokzincirin merkezi olmamasıdır.

B2B Tedarik Zincirleri ve Lojistik:

Blokzincir, tedarik zinciri yönetimi süreçlerinizi ve lojistiğinizi büyük ölçüde besleyerek geliştirebilir. Şirketinizin ürettiği tüm ürünleri kolaylıkla takip edebilirsiniz. Tedarik zinciri yolunda nerede bulunduğunuzun önemi olmaksızın, malın durumunu ve ilgili verileri kolayca takip edebilirsiniz. Blokzincir teknolojisi ayrıca dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve diğer hatalar gibi risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, dijital bir teknoloji olduğu için dosyalarca biriken evraklar raflarınızı kaplamayacak. Bu ilerleyen zincir boyunca ürün alışverişinin kalitesini arttırmakla kalmaz, aynı zamanda ortaklara güven verir. Tam bir şeffaflık sağlandığından, her ortak ayrıntıları istediği zaman kontrol edebilir ve tüm gönderiyi izleyebilir.

B2B Blokzincir ile İhracat Süreci:

Örneğin Türkiye’den İngiltere’deki bir fabrikaya bir ürünümüzü göndereceğiz. İngiltere’deki alıcı Blokzincir platformundan bu ürünü istediğine dair sipariş giriyor. Bu veriyi hem bankalar hem ithalatçı hem ihracatçı görebiliyor. Banka, sipariş edilen ürünlerin hangi tarihte hangi şartlarda teslim edileceğini görüp onaylar ve akreditif tanımlanmış olur. İhracatçı da siparişi gördüm kabul ettim diyerek etkileşim sağlar. Banka ödeme taahhüdüne girmiş olur. İhracatçı faturasını ve lojistik bilgilerini oluşturur. Tüm bu verilerin eşleşmesi halinde ödeme koşulları gerçekleşmiş olur. İhracatçı parasını almak istediğinde hiçbir engelle karşılaşmaz. İthalatçı ise siparişini onaylatır ve tüm süreci tedarikten itibaren lojistik aşamalarına kadar takip eder ve ürünü sorunsuz teslim alır.

Güvenli Satış:

B2B satışları dünya çevresindeki büyük, orta ve küçük ölçekli firmalarca tercih edilmesiyle günden güne artış kaydetti. Chicago CBD Marketing verilerine göre 2023 yılına kadar B2B e-ticaret satışlarının 1.8 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Böyle bir senaryoda, B2B işletmelerinin ürünlerinin, paralarının ve daha fazlasının güvenliğini sağlamak için kullanabilecekleri etkin bir sisteme ihtiyaçları var. Blokzincir B2B işinize entegre edildiğinde B2B müşterileriniz ve iş ortaklarınızla olan ilişkilerinize güven katacaksınız. Tüm süreç boyunca ilerleyen işleyişi dilediğiniz zaman kontrol edebileceksiniz.

Akıllı Sözleşmeler:

Blokzincir teknolojisi ile sözleşme akışı ve iş sürdürme şeklimiz değişiyor. Bu sözleşmeler tamamen tarafsız ve insan kontrolüne dayanmıyor. Blokzincir üzerinde akıllı sözleşmeler çoğunlukla Ethereum ağında yaygınlaşmasıyla birlikte kullanım amacına göre farklı altyapılarda da kurgulanabilmektedir. Yazılımcılar ve uygulama geliştiricileri güvenlik ve şeffaflık ile tüm anlaşmalarını yapabilir hale geldi. Bu uygulama yaygınlaşarak daha fazla işletme birbirleriyle iş yapmak için akıllı sözleşmeler kullanmaya başladı. Akıllı sözleşmeler, B2B şirketlerinin şartları ve koşulları ayrıntılı olarak belirlemelerine ve sonrasında yanlış anlaşılma olmadığından emin olmalarına yardımcı olur. Bu şekilde, hiçbir ortak imzalandıktan sonra sözleşmeyi göz ardı etme hakkına sahip değildir. İlk işlemde oluşturulan akıllı kontratlar, bir sonraki işlemlere de tanıtılacağı için prosedürleri tekrarlamak gerekmiyor.

Yeni Çağ İşlemleri:

Blokzincir’in sağladığı en önemli avantaj finans sektöründe hızla gelişmesi. Bu nedenle, bankalar ve ödeme işlemcileri gibi tüm aracıları kaldırdığınızda, size kalan, işlem ücreti çok az olan veya hiçbir işlem ücreti gerektirmeyen, oldukça kolaylık sağlayan bir süreç. Zaman ve maliyet tasarrufu işletmelerin kazancında verimliliği artırarak süreklilik sağlar.

Kriptopara Birimlerinin Kabulü:

Blokzincir’in bir başka özelliği de, B2B e-ticaret işletmelerinin kripto para birimlerini kabul etmelerini sağlayacak olmasıdır. İşlemlerinize blokzincir teknolojisi eklediğinizde, müşterilerinizin Bitcoin veya sabit kriptopara birimi aracılığıyla ödeme yapmalarını sağlarsınız. Kullanılabilirliğe, fiyatlara veya döviz kuruna göre kriptopara birimini seçebilir ve her iki taraf da kabul ettiği sürece kullanılabilir.

Günümüzde IBM, LTO Network, Alibaba (Alipay), Ferrum Network, Blockpool gibi öncü şirketler blokzincir tabanlı B2B girişimlerine birkaç örnek teşkil ediyor.

Blokzincir ana akım haline geliyor ve işletmeler günden güne işlerine sağlayabileceği tüm faydaları fark ediyorlar. Herhangi bir işte ortak bir uzlaşı sağlandığında, lüks olmak yerine bir zorunluluk haline gelmesi uzun sürmeyecek. Asıl soru, B2B işinizde blokzinciri ne zaman uygulamaya başlayacağınızdır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir