Ebru Güven, Başak Burcu Yiğit ve Menekşe Hüryaşar’ın ev sahipliğini yaptığı programda Yetişkin, özellikle geleneksel finansa dahil edilemeyen varlıkların security token olarak dijital parçalara bölünmesi ve daha geniş kitlelere sunulabilmesi üzerine kurgulanan tokenizasyon üzerine dünyadaki uygulamalar, gelişim alanları ve fırsatlar üzerine detaylı bilgiler paylaştı.
Bir otelin indirim amacıyla bir token yaratma fikrinden evrilerek hizmet tokenizasyonu kavramından bir ürünün tokenizasyonu ve nihayetinde bir mal varlığının, bir taşınmazın veya bir şirket hissesinin tokenizasyonuna kadar uzanan gelişim yolculuğu konuşuldu.
Temel fikir; kişilerin servetlerini koruma amacıyla yatırım yaptığı ancak ekonomik olarak bankacılığa, dolayısıyla finansmana konu edilemeyen ürünlerin sisteme kazandırılabilmesi. Bunun yolu da bu varlıkların (mesela bir sanat eseri) dijital olarak parçalanarak finansman elde edilmesinin sağlanmasına aracılık etmek.
Bu noktada farklı sorunlar ortaya çıkıyor :
Diğer yandan ürün sahipliğinin demokratikleşmesi alanında da hem gelişim alanlarının, hem de ciddi fırsatların olduğu görülmekte. Tapu, noter sistemlerinin entegre edilmesi ile birlikte ve bilgilerin standart halde tutulmasıyla bu yöntem ile finansman tekniklerinin daha da gelişebileceği düşünülüyor.
Kendisi de aynı zamanda bir girişimci olan Yetişkin, özellikle blockchain alanında yatırım yapan veya ürün geliştirmek isteyen girişimcilere kurumsal çözümlere odaklanmalarını tavsiye ediyor. Ekosistemin gelişmesinde kurumsal ölçekte yapılan blokzincir çalışmalarının öncü olduğunu düşünüyor.
İzeyicilerden gelen soruların da yanıtlandığı ve tokenizasyon çerçevesinde çok değerli bilgiler aldığımız bu yayının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.